Biyografi

Joan Crawford: Hakkında

Joan Crawford; San Antonio, Teksas, ABD doğumlu Lucille Fay Le Sueur, Lucille Le Sueur olarak da bilinen Amerikalı, oyuncu
Joan Crawford  73 yaşında Koç burcu
Doğum tarihi - yeri 23 Mart 1904 San Antonio, Teksas, ABD
Ölüm tarihi - yeri : 10 Mayıs 1977 Manhattan, New York City, New York, ABD
Uyruk / Görev: San Antonio, Teksas, ABD doğumlu Lucille Fay Le Sueur, Lucille Le Sueur olarak da bilinen Amerikalı, oyuncu
Görev aldığı bazı yapımlar arasında The Unknown1927 Büyük Otel1932 Ömre Bedel Kadın1945 Bebek Jane'e Ne Oldu?1962 Son Aşk1956 gibi filmler bulunmaktadır.
Joan Crawford 

Broadway'de çıkış yapmadan önce seyahat eden tiyatro şirketlerinde dansçı olarak başladı. 1925'te Metro-Goldwyn-Mayer ile bir sinema filmi sözleşmesi imzaladı.

Crawford, genellikle romantik ve finansal başarı yakalayan, genç çalışkan kadınları canlandırdı. Bu 'fakirlikten zenginliğe' hikayeleri, depresyon dönemi izleyicileri tarafından iyi karşılandı ve kadınlar arasında popüler hale getirdi.

Crawford, artık Hollywood'un en önde gelen film yıldızlarından ve ABD'de en yüksek ücreti kazanan kadınlardan biri oldu. Ancak sonrasında filmleri para kaybetmeye başladı ve 1930'ların sonunda 'gişe zehri' olarak etiketlendi.

Ekranlardan yaklaşık 2 yıl uzak kaldıktan sonra Crawford, "Ömre Bedel Kadın" (Mildred Pierce, 1945) filminde oynayarak muhteşem bir geri dönüş yaptı ve bu filmle En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazandı.

1955'te şirket başkanı Alfred Steele ile olan evliliği sayesinde Pepsi-Cola Şirketi'ne dahil oldu. 1959'daki eşinin ölümünden sonra Crawford, yönetim kurulundaki boşluğunu doldurmak için seçildi ve 1973'te zorla emekli edildi.

Oyunculuk performanslarının düştüğü 1960'larda düzenli olarak film ve televizyonda rol almaya devam etti; 1970 yılında korku filmi Trog'un yayınlanmasından sonra ekranlardan emekli oldu.

1974'te kamuoyu önüne çıktıktan sonra pek de hoş olmayan fotoğrafların yayınlanmasının ardından Crawford, toplum önünden çekildi. 1977'deki ölümüne kadar giderek daha münzevi bir yaşam sürdü.