Biyografi

Billy Wilder: Hakkında

Billy Wilder; Sucha Beskidzka, Polonya doğumlu Samuel Wilder, Billie Wilder olarak da bilinen Amerikalı senarist, yönetmen, yapımcı
Billy Wilder  95 yaşında Yengeç burcu
Doğum tarihi - yeri 22 Haziran 1906 Sucha Beskidzka, Polonya
Ölüm tarihi - yeri : 27 Mart 2002 Beverly Hills, Los Angeles, Kaliforniya, ABD
Uyruk / Görev: Sucha Beskidzka, Polonya doğumlu Samuel Wilder, Billie Wilder olarak da bilinen Amerikalı senarist, yönetmen, yapımcı
Görev aldığı bazı yapımlar arasında Dokunma, Gıdıklanırım1972 Sokak Kızı Irma1963 Sherlock Holmes'un Özel Hayatı1970 Ateş Gibi Kadın1965 Casino Royale1967 gibi filmler bulunmaktadır.
Billy Wilder 

filmleriyle 21 kez Oscar'a aday olmuş ve bu ödülü 7 defa kazanmıştır.

1953’te Casuslar Kampı (Stalag 17) ile 2. Dünya Savaşı’nda geçen güçlü bir anlatım tarzı ortaya koymuştur. 1 yıl sonra çektiği Sabrina ile de romantik komedinin sınırlarını belirlemiştir. Bazıları Sıcak Sever (Some Like It Hot) ile tüm zamanların en çok tanınan komedilerinden birini yaratmıştır.

Beklenmeyen Şahit (Witness for the Prosecution) adlı yapımda mahkeme filmi türünün ilk başyapıtlarından birini ortaya çıkarmıştır.

Kariyerinin sonlarına doğru 1970 yapımı polisiye türündeki The Private Life of Sherlock Holmes adlı filmden alnın akıyla çıkmayı başarmıştır.