Biyografi

Ed Harris: Hakkında

Ed Harris; Tenafly, New Jersey, ABD doğumlu Edward Allen Harris olarak da bilinen Amerikalı oyuncu, yapımcı, yönetmen
Ed Harris  73 yaşında Yay burcu
Doğum tarihi - yeri29 Kasım 1950 Tenafly, New Jersey, ABD
Uyruk / Görev: Tenafly, New Jersey, ABD doğumlu Edward Allen Harris olarak da bilinen Amerikalı oyuncu, yapımcı, yönetmen
Görev aldığı bazı yapımlar arasında Akıl Oyunları2001 Saatler2002 Mahşer1994 Snowpiercer2013 Uzaydan Gelen Fırtına2017 gibi filmler bulunmaktadır.
Ed Harris 3 defa Oscar adayı olan aktör, yazar ve yönetmen. Üniversite dönemlerinde New Mexico Üniversitesi'nin drama çalışmaları bölümüne kaydoldu. Yerel tiyatrolarda birçok başarılı rolden sonra Los Angeles, Kaliforniya'ya gitti ve Kaliforniya Sanat Enstitüsü'nde eğitime başladı. "Borderline" ve "Knightriders" filmlerinde rol aldı. 1983 senesi olduğunda artık tanınan bir oyuncu olmuştu. Aynı yıl hala birlikte olduğu ve bir kız çocuğu sahibi olduğu aktris Amy Madigan ile evlendi. "Apollo 13" filminde canlandırdığı "NASA direktörü Gene Kranz" rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar ödülüne aday oldu. 1998 yılında Jim Carrey’nin başrolde oynadığı "The Truman Show" filminde "Yönetmen Christof" rolünde oynadı ve bu performansı ile 56. Altın Küre Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazanmayı başardı. Diğer Oscar adaylığı aldığı filmleri "The Truman Show" (1999), "Pollock" (2001) ve "The Hours" (2003) filmleridir. David Cronenberg'in "A History of Violenc"e filminde acımasız bir mafya çalışanını, Ben Affleck'in yönettiği, Casey Affleck ve Morgan Freeman'ın da rol aldığı "Gone, Baby, Gone" (2007) filminde bir polis memurunu canlandırdı. Yine performansı ile birçok ödüle aday olduğu "Empire Falls" dizisinde, "Akıl Oyunları", "Copying Beethoven", "The Way Back", "Gravity", "The Face of Love", "Rules Don't Apply" ve 2016 yılında ise bilimkurgu türündeki ünlü HBO yapımı "Westworld" dizisinde rol aldı.