Biyografi

Ettore Scola: Hakkında

Ettore Scola; Trevico, Avellino, İtalya doğumlu İtalyan senarist, yönetmen
Ettore Scola  84 yaşında Boğa burcu
Doğum tarihi - yeri 10 Mayıs 1931 Trevico, Avellino, İtalya
Ölüm tarihi - yeri : 19 Ocak 2016 Roma, İtalya
Uyruk / Görev: Trevico, Avellino, İtalya doğumlu İtalyan senarist, yönetmen
Görev aldığı bazı yapımlar arasında Saat Kaç?1989 Balo1983 Çirkinler, Kirliler ve Kötüler1974 Kıskançlık Draması1970 Özel Bir Gün1977 gibi filmler bulunmaktadır.
Ettore Scola 

liseyi başarılı bir şekilde bitirdikten sonra Roma Üniversitesi'nde hukuk öğrenimini tamamladı. Roma'daki öğrencilik yıllarında sıkı bir sinema takipçisiydi. Henüz öğrenciyken çeşitli mizah dergilerinde yazılar yazmaya ve desinatörlük yapma başladı. Sonrasında radyolar için komik piyesler yazdı.

Sinema sektöründe çalışmak istediğine karar veren Scola'nın senarist olarak film endüstrisine girişi 1953 yılında "Fermi Tutti Arrivo io" adlı filmin senaryosuyla oldu. Senaryoculuk hayatında tanıştığı Ruggero Maccari ile birlikte birçok senaryoyu kaleme aldı.

Vittoria Gassman, Ugo Tagnazzi ve Alberto Sordi gibi İtalyan sinemasının ünlü simaların aldığı ödüllerde senaryolarıyla büyük pay sahibiydi. İlk filmi olan "Se permettete parliamo di donne" (Let's Talk About Women) adlı filmi 1964 yılında çekti.

İlk film deneyiminin ardından dönemin ünlü yönetmenlerine senaryo yazmayı sürdüren Scola, bir taraftan yönetmenliğini de geliştirdi. 1977 yılında çektiği "Özel Bir Gün" adlı filmiyle En İyi Yabancı Film dalında Oscar'a aday gösterildi. 1983 yılında çektiği "Balo" filmiyle tekrar Oscar'a aday gösterildi. "Balo" filmi, kimi sinema eleştirmenlerine göre Scola'nın kariyerindeki zirve noktasıdır.

Türkiye'de 1988 ve 1995 yıllarında düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivalleri'nde ustalara saygı bölümünde Scola'ya yer verildi ve festivallerde 5 filmi gösterildi.