Biyografi

Jerzy Skolimowski: Hakkında

Jerzy Skolimowski; ?ód?, Polonya doğumlu Polonyalı oyuncu, senarist, yönetmen
Jerzy Skolimowski  85 yaşında Boğa burcu
Doğum tarihi - yeri5 Mayıs 1938 Łódź, Polonya
Uyruk / Görev: ?ód?, Polonya doğumlu Polonyalı oyuncu, senarist, yönetmen
Görev aldığı bazı yapımlar arasında Yenilmezler2012 Çılgın Marslılar1996 Karanlıktan Önce2000 gibi filmler bulunmaktadır.
Jerzy Skolimowski 

Polonya sinemasının Yeni Dalgası denilebilecek 60’lardaki canlanmasına hem senaryo yazarı hem oyuncu hem de yönetmen olarak büyük katkıda bulunmuştur. Adı Roman Polanski, Krzysztof Kieslowski ve Andrzej Wajda ile birlikte anılan yönetmenlerden biridir.

Yirmiden fazla filmi olan Skolimowski, 1991’de yazdığı ve yönettiği "30 Door Key" adlı yapımdan sonra film çekmeye 17 yıllık bir ara verip 2008 yılında "Anna ile Dört Gece" (Cztery noce z Anna / Four Nights With Anna) ile sinemaya dönüş yapmıştır.

Çok yönlü bir sanatçı olan Skolimowski, aradaki yıllarda önemli galerilerde ve Venedik Bienali’nde sergilenen resimler yaptı. Kendisi ayrıca şair, oyun yazarı, boksör, jazz davulcusu ve oyuncudur.

David Cronenberg'in yönetmeni olduğu "Şark Vaatleri" (Eastern Promises, 2007) filminde oyuncu olarak da yer almıştır. Skolimowski, aslında askerlikten kaçmak için gittiği üniversitede Etnografi, Tarih ve Edebiyat okumuş, sinemaya ise bundan sonra, bir bakıma dönemin ruhunu takip ederek merak salmıştır.

‘Polish School’un başını çeken Andrzej Wajda ile tanıştıklarında, Wajda ona bir romandan uyarladığı senaryosuyla ilgili fikrini sormuştur. Senaryoyu hiç beğenmeyen Skolimowski, kısa sürede kendi uyarlamasını yazmış ve bu daha sonra Wajda’nın "Masum Büyücüler" (The Innocent Sorcerers / Niewinni Czarodzieje, 1960) filminin temelini oluşturmuştur. Skolimowski, bu filmde bir boksörü canlandırmıştır.

Ardından da, Wajda’nın da katkısıyla dünyanın en prestijli sinema okullarından biri olan Łódź’a kaydolur. Burada aynı dönemde öğrenci olan Roman Polanski ile birlikte ‘Polish School’un yerleşik kalıplarını kıran ilk filmlerden biri olan "Sudaki Bıçak" (Knife in the Water / Noz w wodzie, 1962) filminin senaryosunu yazınca, okulun yaşayan efsaneleri haline gelmişlerdir.