Biyografi

Akira Kurosawa: Hakkında

Akira Kurosawa; Shinagawa, Tokyo, Japonya doğumlu Japon senarist, yönetmen, kurgucu, yapımcı
Akira Kurosawa  88 yaşında Koç burcu
Doğum tarihi - yeri 23 Mart 1910 Shinagawa, Tokyo, Japonya
Ölüm tarihi - yeri : 6 Eylül 1998 Seijo, Tokyo, Japonya
Uyruk / Görev: Shinagawa, Tokyo, Japonya doğumlu Japon senarist, yönetmen, kurgucu, yapımcı
Görev aldığı bazı yapımlar arasında Firar Treni1985 Gölge Savaşçı1980 Dersu Uzala1975 Dodes'ka-den1970 Yüksek ve Alçak1963 gibi filmler bulunmaktadır.
Akira Kurosawa 

57 senelik kariyerinde 30 adet film yönetmiştir. Sinema tarihinin en önemli ve etkili yönetmenlerinden biri olarak görülmektedir.

Kurosava, 1936 senesinde Japon sinema endüstrisine kısa bir süreliğine ressam olarak girmiştir. Çeşitli filmlerde yönetmen yardımcısı ve senarist olarak çalıştıktan sonra 1943 senesinde II. Dünya Savaşı sıralarında ilk filmi olan popüler aksiyon filmi "Sugata Sanshiro" adlı filmini ve savaştan sonra 1948 senesinde "Drunken Angel" filmini çekti. Bu filmde tanınmayan bir aktör olan Toshirō Mifune'yi başrolde oynattı. Sonrasında bu ikili birlikte 16 film daha çektiler.

Kurosava'nın önemli filmlerden "Raşamon" filminin ilk gösterimi Tokyo'da 1950 senesinde yapıldı. Bu film 1951'de Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülünün sürpriz kazananı oldu.

Sonrasında çektiği "Ikiru", "Yedi Samuray" ve "Yojimbo" gibi bazı filmler kendisine yüksek derecede saygınlık kazandırdı. Son iki epik filmi "Kagemusha" ve "Ran" ile ödüller almaya devam etti.

1990 senesinde Akademi Ödülleri'nin verdiği Akademi Onur Ödülü'nü kabul etti.